Μεγάλο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα της σύγχρονης ιατρικής στη μάχη με τον ανθρώπινο πόνο αποτελούν οι φαρμακευτικές ουσίες, όταν αυτές χορηγούνται σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως υποδεικνύει η ιατρική βιβλιογραφία. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί οτι αναλγητικές ιδιότητες έχουν και άλλες κατηγορίες φαρμάκων πέρα από τα παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, όπως τα μυοχαλαρωτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά κ.α. , καθώς και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας*. Τέτοια φάρμακα μπορούν να συνταγογραφούν ιατροί με ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση του πόνου.
Εκτός από τη χορήγηση από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής, στο ιατρείο μας πραγματοποιείται, εφόσον ενδείκνυται, και ενδομυϊκή, ενδαρθρική ή περιτενόντια έγχυση φαρμακευτικών ουσιών.
Οι εγχύσεις γίνονται συνήθως σε επίμονες επώδυνες καταστάσεις π.χ. τενοντίτιδες, θυλακίτιδες, μυϊκά trigger points κ.α., καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας (εγχύσεις botox).


*Σπαστικότητα ονομάζεται η ακούσια σύσπαση μυϊκών ομάδων, που παρατηρείται μετά από βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α. Η σπαστικότητα μπορεί να προκαλεί πόνο, να προδιαθέτει σε έλκη από πίεση, να μειώνει τη λειτουργικότητα του ασθενούς και να δυσχεραίνει το έργο των φροντιστών.

Copyright © 2014 - 2019 Nικόλαος Λύκος, Ιατρός Αποκατάστασης - MD, DO, FEBPRM, Μαιάνδρου 9, Χίλτον, Αθήνα. Σχεδιασμός: Μιχάλης Μαραγκάκης